Software Freedom Day (Avointen ohjelmien päivä) on kansainvälinen tapahtuma, jota vietetään 286 tapahtumalla ympäri maailmaa tänä vuonna. Päivän tarkoitus on lisätä avoimen lähdekoodin ohjelmistojen tunnettuutta.
Mikä avoin ohjelma?
Avoimella ohjelmalla tarkoitetaan ohjelmaa, jonka lisenssi takaa käyttäjille neljä perusvapautta:
- käyttää ohjelmaa rajoituksetta
- tutkia ohjelman toimintaa (lähdekoodista)
- muokata ohjelmaa ja tehdä uusia versioita
- jakaa ohjelmaa edelleen kenelle tahansa
Tunnettuja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ovat mm. Android-käyttöjärjestelmä, Firefox- ja Chromium-nettiselaimet, VLC-mediasoitin ja LibreOffice-toimisto-ohjelmisto. Tutkimusten mukaan, laajasta käytöstä huolimatta, kuitenkin vasta kolmasosa suomalaisista tietää mitä avoin lähdekoodi on.
Tapahtumalla halutaan nostaa ihmisten tietoisuuteen ohjelmistojen alkuperät, kehitysmallit sekä tekijöiden ja kehittäjien intressit. Tapahtumat järjestäjät uskovat, että avoimet ohjelmat ovat sekä eettisesti että teknisesti parempi vaihtoehto kuin suljetut ohjelmat.
Avoin lähdekoodi on myös taloudellisesti merkittävä asia. Esimerkiksi tunnetut verkkopalvelut kuten Google, Facebook ja Twitter toimivat avoimen lähdekoodin palvelinohjelmistojen avulla, eikä palveluita olisi syntynyt ilman avoimia ohjelmistoja.
Avoin lähdekoodi on erityisen ajankohtaista siksi, että se on ainoa keino suojautua vakoilukäyttöön tehtyjä takaporteja vastaan. Lähdekoodin avoimuus mahdollistaa ohjelman toiminnan yksityiskohtaisen tutkimisen.
Varsinkin Suomessa avoimen lähdekoodin tulisi olla tunnettua, onhan moni avointen ohjelmistojen pääkehittäjä suomalainen. Esimerkkeinä mainitaakoon Linus Torvalds, Michael ”Monty” Widenius ja Timo Sirainen.
Suomessa kokoonnutaan Helsingissä
Suomessa tapahtumaa vietetään nimellä Avointen ohjelmien päivä, joka on kaikelle yleisölle avoin ja ilmainen tilaisuus torstaina 19.9. klo 17:30 alkaen Helsingissä, osoitteessa Ratapihantie 13, Haaga-Helia, huone 1001.
Avointen ohjelmien päivän tilaisuus alkaa esittelyllä mitä avoimet ohjelmat ovat ja mistä niitä löytää. Tämän jälkeen tapahtuma jatkuu asennustyöpajana, jossa paikalla olevat asiantuntijat auttavat ohjelmien asennuksessa yleisön omiin tietokoneisiin. Tilaisuus on helpoin tapa tutustua ja päästä käyttämään avoimia ohjelmia.
Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät COSS.fi:n verkkosivuilta.
Tilaisuuden järjestää yhteistyössä Euroopan vapaiden ohjelmistojen säätiön (FSFE) Suomen tiimi sekä Suomen avointen tietojärjestelmien keskus COSS ry.
Suomen tapahtuman sivut: http://coss.fi/tapahtumat/avoimien-ohjelmien-paiva-2013-software-freedom-day-2013/
Kansainvälisen tapahtuman sivut: http://www.softwarefreedomday.org/
Päivitys 20.9.2013
Tilaisuuteen ilmoittautui 60 henkilöä ja paikalla olleiden lukumääräksi laskettiin 38. Tapahtuman ilmoituksen ja uutisen on lukenut reilu 800 ihmistä, ja lisäksi tieto asiasta on levinnyt varsin hyvin sosiaalisessa mediassa, sähköpostikampanjassa ja mm. kahdessa radiohaastattelussa. Kansainvälisellä Software Freedom Day 2013 -sivustolla on listattuna 309 tapahtumaa ympäri maailmaa. Tilaisuudessa pidetty esitys on saatavissa Slideshare-palvelusta.
Jos pidit tilaisuudesta ja haluat että sellaisia on lisää, tue COSSia liittymällä jäseneksi.