Ruotsin julkishallinto ryhtyy lisääntyvässä määrin käyttämään avointa lähdekoodia ja avoimia standardeja, ennustavat Ruotsin valtakunnallisen hankintapalveluiden ICT-hankintojen asiantuntijat.
Uudet ICT-puitesopimukset tulevat korvaamaan tänä vuonna päättyvät nykyiset sopimukset.
Ruotsin julkishallinto ja tavarantoimittajat ovat kallistumassa osittain patentoitujen ja avointen ratkaisujen sekä pilvipalveluiden puoleen, selittää Daniel Melin, ICT-hankintaosaston työntekijä Ruotsin hankintapalveluista. “Nykyiset toimintakehykset keskittyvät näihin erillisinä osa-alueinaan. Uusi puitesopimus niputtaa yhteen monenlaisia sovelluksia ja palveluja, mitkä palvelisivat paremmin julkishallintoa. Sopimus tulee mahdollistamaan heille ratkaisun, joka tuo parhaan vastineen investoinneille”.
Ruotsin hankintapalveluiden keskus aikoo luoda neljä uutta toimintakehystä; yhden toimiston ylläpidolle sisältäen myös yhteiset ratkaisut työpöydille, älypuhelimille, toimistotyökaluille sekä sähköpostille. Toinen on suunnattu IT-osaston ensisijaisiin IT-ratkaisuihin, ja kolmas ratkaisuille, jotka liittyvät online-palveluihin, ja johon lukeutuvat myös asiakirjahallinta ja sähköinen arkistointi. Neljäs toimintakehys suunnataan järjestelmä- ja sovelluskehitykseen. “Kaikki neljä seuraavat samoja sääntöjä ja sopimusehtoja”, sanoo Melin, “ainoa ero on jokaisesta saatavan ratkaisun luonteella”.
Näillä sopimuksilla pyritään kilpailuttamaan ennalta valittuja ICT-palveluntarjoajia. Puitteet sisältävät muun muassa säädöksiä, joilla estetään mainitsemasta suljetun lähdekoodin ohjelmistoja, paitsi jos kyseessä on päivitys tai laajennus jo olemassa oleviin ratkaisuihin.
Päätös
Aikaisemmin tällä viikolla hankintapalvelujen virasto ilmoitti kuka ICT-palveluntarjoajista voitti ja kuka tulee olemaan kahteen toimintakehykseen liittyvien järjestelmien (työpöydä- ja IT-ratkaisut) toimittaja. Ne ICT-yhtiöt, joita ei valittu saattavat taistella oikeudessa päätöstä vastaan. Joka tapauksessa, puitesopimusten allekirjoittaminen on toistaiseksi tauolla, kunnes oikeuden lopullinen päätös on tehty.
Lue lisää:
Joinup – OSO (Open Sourse Observatory)
Ruotsin hankintapalvelut
OSOR study