
Alue- ja kuntavaalit lähestyvät ja puolueet kampanjoivat jo vilkkaasti. Vaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 2.4.2025 ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.4.2025.
COSS teetti puolueilla Kuntavaalikyselyn, jonka teemoina ovat digitalisaatio, avoimet teknologiat sekä kuntien välinen yhteistyö. Selvitimme puolueiden näkökantoja siitä, miten kunnat voisivat parantaa ja tehostaa toimintaansa sekä palvelujaan avoimuuden ja digitalisaation keinoin sekä onko näitä teemoja mahdollisesti nostettu esille myös puolueiden vaaliohjelmissa.
Kuntavaalikyselyssä korostuvat avoin lähdekoodi, avoin data ja avoimet rajapinnat
Useat puolueet painottavat tuoreessa COSSin teettämässä Kuntavaalikyselyssä palveluiden kehittämistä ja kustannustehokkuutta avoimien teknologioiden avulla. Esiin nousevat etenkin avoin lähdekoodi, avoin data ja avoimet rajapinnat, jotka nähdään mahdollisuutena paitsi parantaa kuntalaisten palveluja, myös alentaa ohjelmistokustannuksia ja vähentää “toimittajaloukkuja”.
Kuntavaalikyselyn pohjalta merkittävää on, että kaikki vastanneet puolueet suhtautuvat avoimiin järjestelmiin myönteisesti.
Kokoomus esimerkiksi toteaa kannattavansa “mahdollisuuksien mukaan avointa tietoa ja lähdekoodia” osana julkisen sektorin kehittämistä.
Perussuomalaisetkin suhtautuvat avoimiin teknologioihin myönteisesti: “Kannatamme esimerkiksi koulujen oppimateriaaleissa edullisia open source -ratkaisuja ja julkisen sektorin mahdollisuutta hyödyntää edullisia tai ilmaisia ohjelmistoja ja järjestelmiä.”
Sosiaalidemokraatit (SDP) painottavat, että “julkisella rahoituksella tuotettu tieto tulee olla yhteiskunnan avoimessa käytössä” sekä “avoimet rajapinnat estävät lukkiutumisen yhden toimittajan varaan”.
Vihreiden tietopoliittisessa ohjelmassa puolestaan korostetaan, että digitaalisen infrastruktuurin kehitystä tulisi ohjata “mahdollisimman paljon avoimien standardien ja avoimen lähdekoodin suuntaan”.
Vasemmistoliitolla puolestaan on selkeä kanta avoimuuden puolesta: ”Avoimen lähdekoodin hyödyntäminen on periaatteellisesti mielestämme useimmiten paras ratkaisu ja tuo parhaimmillaan merkittäviä säästöjä kunnille ja hyvinvointialueille.”
Ruotsalainen kansanpuolue (RKP) kannattaa myös vahvasti avoimia teknologioita ja toteaa: ”Näiden ratkaisujen avulla voidaan lisätä järjestelmien yhteentoimivuutta, vähentää kustannuksia ja ehkäistä riippuvuutta yksittäisistä palveluntarjoajista.”
Kristillisdemokraatit korostavat, että “Suomessa julkinen sektori maksaa liikaa kaupallisista, suljetuista ja erikseen alusta alkaen räätälöidyistä ohjelmistoista. Ei ole kannattavaa kehittää samaan asiaan kymmeniä tai satoja erilaisia ohjelmistoratkaisuja.”
Myös Liike Nyt nostaa esiin avoimuuden, mutta korostaa samalla pienten kuntien rajallisia resursseja ja kuntayhteistyön merkitystä. Puolueen mukaan “Pienten kuntien resurssit eivät mitenkään riitä tarvittaviin investointeihin” ja ”kuntia pitäisi olla 100 ja niiden pitäisi pystyä jo nyt aivan eritasoiseen yhteistyöhön esimerkiksi ICT-hankinnoissa.”
Useita yhtäläisyyksiä puolueiden vastauksissa löytyy juuri avoimuuden merkityksessä. Lähes kaikki pitävät avoimia teknologioita ratkaisuna, joka voi vahvistaa kuntien itsemääräämisoikeutta, parantaa kilpailutusta sekä tuoda uusia innovaatioita. Samalla korostetaan tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa: avoimet ratkaisut eivät saa johtaa tietoturvariskien lisääntymiseen, vaan on huolehdittava valvonnasta ja sääntelystä.
Moni puolue muistuttaa lisäksi, että avoimuuden ja digitalisaation menestyksekäs hyödyntäminen edellyttää kuntien välistä yhteistyötä. Yhteishankinnoilla, yhteisillä alustoilla ja yhteisillä standardeilla voidaan helpottaa uusien ratkaisujen käyttöönottoa ja säästää kustannuksissa. Avoimuus tarjoaa mahdollisuuksia parempaan palveluiden kehittämiseen: kun tieto, data ja lähdekoodi ovat avoimesti käytettävissä, uusia palveluita ja sovelluksia voidaan luoda ketterämmin.
Kuntavaalikyselyn perusteella avoimilla teknologioilla on poliittista tilausta: puolueet näkevät avoimen lähdekoodin, avoimen datan ja avoimet rajapinnat ratkaisuna, joka tukee kunnallista säästöohjelmaa ja mahdollistaa modernien, tehokkaiden järjestelmien rakentamisen. Avoimuus yhdistää niin hallinnon kehittämistä, ihmisläheistä digitalisaatiota kuin kilpailun ja innovaatioiden edistämistä.
Tutustu tarkemmin Kuntavaalikyselyn tuloksiin ja puolueiden näkökantoihin
Alla olevien linkkien takaa löydät puoluetoimistojen lähettämät vastaukset kokonaisuudessaan. Määräaikaan mennessä nykyisistä eduskuntapuolueista, joilla myös pääsääntöisesti määrällisesti on ollut eniten kunnanvaltuustopaikkoja, vastasivat Kuntavaalikyselyyn kaikki muut puolueet paitsi Keskusta.