Business Finlandin Manu Setälä pohjustamassa Alustatalous 2.0 -päivää. Kuva: Marjukka Niinioja
Alustatalous 2.0 -päivä keräsi 18.9. Helsinkiin 200 verkottujaa keskustelemaan ja rakentamaan huomispäivän menestysekosysteemejä. Tilaisuuden järjestäjä Business Finland on COSSn jäsen ja COSS oli tilaisuudessa vahvasti muutenkin mukana. Alustajina olivat Osaango Oy:n Marjukka Niinoja ja Asianajotoimisto HH Partners Oy:n Martin von Willebrand.
Tilaisuuden avasi Business Finlandin uusi pääjohtaja Niina Kopola Suomen mahdollisuuksista alustataloudessa. Professori Kaj Storbacka laajensi muotoilukäsitettä palvelujen ja liiketoiminnan muotoilusta markkinamuotoiluun mm esittelemällä minimum viable product -hengessä minimum viable system -käsitteen. Professori Tommi Mikkonen esitti omassa esityksessään, että avoimet rajapinnat (Open API) ovat vähentäneet avoimen lähdekoodin merkitystä. Tästä heräsi vilkas keskustelu jossa Marjukka Niinioja ja Martin von Willebrand toivat esille mm. avoimen lähdekoodin merkityksen APIen toteuttavana kerroksena. Tällä on merkitystä sekä suljetuissa ympäristöissä, joissa APIt tarjoavat sovellukset on asennettava omaan verkkoon tai pilveen.
Lisäksi avoimen lähdekoodin käyttö APIen tarjoamisessa vähentää kehityskustannuksia ja valjastaa käyttöön omaa organisaatiota laajemman osaamisverkoston, joka on osa Martin von Willebrandin omassa esityksessään esiin tuomia "uusia" IPR-oikeuksia. Oikeuksiin liittyen Marjukka Niinioja esitti omassa esityksessään API-talous 101 -kirjan "API-tikkataulun" avulla: avoimet APIt eivät tarkoita avointa dataa eivätkä avointa lähdekoodia tai päinvastoin, eli jos rakennat ratkaisusi avoimen lähdekoodin varaan voit silti suojata ainakin APIen kautta tarjottavan datan. Keskustelua herätti kysymys APIen rajapintamääritysten tekijänoikeuksista: tästä puhujat olivat yhtä mieltä että niitä on lähtökohtaisesti hyvin vaikea suojata juridisesti. Marjukka Niinioja ja Tommi Mikkosen esitykset vastaavat tähän haasteeseen. Uudet liiketoimintamallit lähtevätkin liikkeelle siiitä, että omat rajapinnat tuodaan rohkeasti esille osana ekosysteemien asiakaspolkuja ja vaikkapa SaaS-sovellusten markkinapaikkoja.
Aamupäivän alustusten jälkeen kokoonnuttiin iltapäiväksi kolmeen rinnakkaiseen työpajaan: teollisuus, koulu ja sote. Teollisuuden työpajassa verkotettiin huomista kokoonpanoteollisuutta Sandvik Oy johdolla. Koulutyöpajassa työstettiin Vantaan DigiOne -koulua ja sote-työpaja oli viritetty ODA -verkoston ympärille.
Teksti: Jyrki Koskinen / Avaamo Konsultointi ja Marjukka Niinioja / Osaango