COSS Tiedote, julkaistavissa heti
Antti Kaijanmäen Kesäkoodi-projektissa parantamat Linuxin verkko-ominaisuudet ovat saaneet aikaan tyytyväistä hyrinää. Ubuntu on ensimmäinen Linux-jakelu, jossa mobiiliyhteyksien hallinnan voi hoitaa valikko-ohjatusti. Ensi vuoden Kesäkoodi-haku alkaa tammikuussa 2009.
Antti Kaijanmäki osallistui COSSin Kesäkoodi-projektiin. Kaijanmäki on 21-vuotias tietokonetekniikan opiskelija Tampereelta. Antti teki Kesäkoodi-projektinaan matkaviestimiä ja mobiililaajakaistamokkuloita tukevan asetusassistentin Linux-käyttöjärjestelmälle: nyt yhteyksien asettaminen onnistuu helposti valikko-ohjatusti valmiista operaattoriasetuksista valitsemalla. Antin työ on jo julkaistu osana Ubuntu 8.10 -version parannettua verkkoasetusten hallintatyökalua, Network Manageria. Kokonaisuutta on ylistetty ja kiitelty miltei kaikissa arvosteluissa.
Antti, mikä sai sinut hakemaan kesäkoodiin mukaan?
– Idea projektista oli ollut kypsymässä jo pari vuotta. En muista mistä sain tiedon Kesäkoodista, mutta kun projekti-idea oli jo olemassa, niin lähetin hakemuksen Kesäkoodiin.
Miten houkutteleva Kesäkoodi mielestäsi on?
– Onhan se houkutteleva: saa tehdä sitä, mistä nauttii. Ainoa asia mitä naureskeltiin on esitysten vääntäminen sekä hakuvaiheessa että loppuvaiheessa. Siihen kuluvan työn määrä on melko suuri. Normaalissa kesätyössähän lyödään vain paperi eteen ja sanotaan ”tee tuollainen”. Ero on melkoinen.
Minkälaisia ohjeita antaisit Kesäkoodiin hakemista harkitsevalle?
– Motivaatio Kesäkoodi-projektin pyörittämiseen menee mielestäni käsi kädessä yleisen FOSS-kehittämisen motivaation kanssa. Motivaatio ratkaisee. Minulle oli olennaista se, että joku oli kiinnostunut nimenomaan minun projektistani. Ubuntu-aktiivit Alexander Sack ja Rubén Romero innostuivat projektista ja antoivat ideoita ja tukea. Lisäksi asiasta kiinnostuneet ystävät motivoivat. Näin jälkikäteen tuntuu hyvältä aina, kun näkee blogikirjoituksen, jossa ihmetellään myönteiseen sävyyn, että onpas hienoa, kun homma vain toimii.
Miltä tällainen myönteinen julkisuus tuntuu?
– Tuntuu tietenkin tosi hyvältä. Suuri motivaatio FOSS-työssä liittyy muiden auttamiseen. Tuntuu tosi hyvältä, kun tavoitteeseen on päästy. Ongelma oli selvästikin aito ongelma ja sen ratkaiseminen on hyödyttänyt monia. Assistentti ei kuitenkaaan vielä ole täydellinen ja jatkuvaa ylläpitotyötä kuten asetustietokannan ylläpitoa tehdään jatkuvasti. Eri operaattorien asetukset sisältävä tietokanta on suurimmaksi osaksi peräisin nyt jo kuopatusta GPRS Easy Connect -projektista. Siellä oli esimerkiksi Suomesta operaattoreita, joita ei ole enää olemassa. Muutoksia on tehty kannan ajantasaistamiseksi. Nyt muutoksia tulee tasaiseen tahtiin noin yhden muutoksen viikkotahtia.
– Haluan korostaa, että työni sisältö oli asetusassistentin tekeminen. Minä tein vain sen, mitä tapahtuu ohjatun asennuksen valikoita näpäyttelemällä. Varsinainen PPP-yhteyspuoli on muiden ansiota. Kun aikaa oli, tein kyllä hieman ylimääräistä alkuperäiseen projektiin nähden, kuten asetusassistentille integraation nm-applettiin. Tulevaisuuden haasteita on se, että Network Managerin käyttöliittymälle pitäisi tehdä jotain. Lisäksi uusia laitetyyppejä ja yhteystapoja tullaan lisäämään, Antti tuumii.
Kaijanmäen lisäksi vuoden 2008 Kesäkoodiin osallistuivat Juuso Alasuutari, joka kehitti LASH Audio Session Handleria, Sakari Bergen, jonka projekti käsitteli Ardouria, Niklas Laxström, joka kehitti MediaWikin päälle rakennettua yhteistyöhön perustuvaa käännösalustaa ja Olli Savolainen, jonka Moodle Quiz -projektissa panostettiin käyttäjäkeskeisyyteen. Vuoden 2008 Kesäkoodia rahoittivat – ja koodareita valitsivat – Nokia, Nokia Siemens Networks, Saunalahti, Google, Novell, Ixonos ja Nomovok.
Kesäkoodin järjestää FILOSI (Finnish Linux and Open Source Initiative), jonka muodostavat ohjelmistoalan tutkimuslaitokset ja yritykset ja se toimii osana Suomen open source -keskus COSSia. Kesäkoodin tavoitteena on tukea suomalaisten opiskelijoiden osallistumista merkittäviin avoimen lähdekoodin projekteihin ja vahvistaa yritysten tarvitsemaa avoimen lähdekoodin osaamista.
Vuoden 2009 Kesäkoodi-haku käynnistyy tammikuussa 2009. Seuraa tilannetta osoitteessa http://www.coss.fi/kesakoodi/.
Suomen open source -keskus COSS (Centre for Open Source Solutions) on open source -teknologioita ja –toimintamallia hyödyntävän liiketoiminnan kansallinen kehittämisorganisaatio. COSSin hallinnollisena taustaorganisaationa toimii Teknologiakeskus Hermia Oy.