COSS.fi

COSS.fi

Case 2/06 – Masku

Masku valitsi open source -ratkaisun

Pienikin ohjelmistoyritys voi pärjätä OSS:n joustavuudella

Turkulaisen Tietoteema Oy:n OpenGroupware-pohjainen ratkaisu veti pisimmän korren Maskun Kalustetalo Oy:n valitessa työryhmäohjelmistoa yrityksen käyttöön.

Vuonna 1983 perustettu Maskun Kalustetalo on tuttu huonekaluketju halki Suomen. 47 toimipistettä käsittävä verkko ulottuu Rovaniemeltä Karjaalle ja Joensuusta Vaasaan. Yritys on kansainvälistymisen kynnyksellä: ensimmäinen Baltian maiden myymälä on avattu Tallinnaan ja lisää on suunnitteilla.

Yrityksen sähköpostipalvelinten kapasiteetti alkoi loppua kesken. Sähköpostipalvelinten uusimisen yhteydessä heräsi ajatus työryhmäohjelmiston hankkimisesta. Tarjouksia pyydettiin eri yhteistyötahoilta, niin suurilta kuin pieniltäkin yrityksiltä. Kilvan voitti Tietoteema Oy OpenGroupware-pohjaisella toteutuksellaan.

Toiminnallisuus tärkein valintakriteeri

Maskun Kalustetalon tärkein valintakriteeri oli työryhmäohjelmiston toiminnallisuus ja ominaisuuksien soveltuvuus yrityksen käyttöön. Kustannustehokkuus oli tälle alisteinen kriteeri.

– Pääasiallisena valintaperusteena oli luottamus pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme sanaan siitä, että tämä ratkaisu toimii. Tietoteeman tarjoama ratkaisu on lunastanut odotuksemme. Ryhmätyöohjelmiston toiminnallisuus on saatu muokattua haluamaksemme ja ohjelmisto on toiminut luotettavasti, kertoo Maskun Kalustetalon talousjohtaja Tuomas Henttula.

Henttulan kertomuksesta kuultaa läpi se, että ryhmätyöohjelmiston valinta on tehty tietoisena avoimen lähdekoodin eduista ja riskeistä. Vaikka tarjoaja oli tuttu ja luotettava, avoimien ohjelmistojen käytön kustannustehokkuuden vastapainona oli epäily OSS-ohjelmistojen luotettavuudesta yleisesti. Suljetun koodin ratkaisuja tarjonneilla isoilla toimijoilla on tarjota isoja ja vakuuttavan oloisia asiakasreferenssejä.

– Harkitsimme kyllä asiaa tarkkaan. Vaaka painui pienen toimittajan OSS-pohjaisen ratkaisun puoleen lähinnä joustavuuden takia. Suurten toimijoiden ratkaisut on tuotteistettu erilaisiksi paketeiksi, jotka sisältävät tietyt asiat. Näiden muuttaminen tuntui kovin vaikealta ja kalliilta, kauppa on ”ota tai jätä”-kauppaa, Henttula punnitsee.

Ratkaisun valinnassa on tarkasteltu myös kilpailevien toimittajien omia työtapoja.

-Käytännön kokemukset isojen toimijoiden oman sisäisen tiedonkulun takkuisuudesta eivät olleet omiaan lisäämään luottamusta näiden tarjoamiin ratkaisuihin, Henttula ruotii.

Välitön hyöty tulee parantuneesta kommunikaatiosta

Muutaman kuukauden käytössä olleen työryhmäohjelmiston vaikutuksista organisaation tehokkuuteen on vielä liian aikaista tehdä tulkintoja. Pääasiallinen välitön hyöty tulee jaettujen kalenterien käytöstä. Esimerkiksi myymäläpäälliköt saavat ilman erillistä yhteydenottoa tietää, milloin joku johdon työntekijä on tavoitettavissa.

– Järjestelmän hyötyjen hakeminen on vasta alkuvaiheessa ja johdon sihteeri kerää kokemuksia ja tekee työtä käyttötapojen kehittämiseksi, Henttula kertoo.

Luottamus rakentuu pikkuhiljaa

Ison huonekaluketjun luottamus pieneen järjestelmätoimittajaan on rakennettu pikku hiljaa vuosien varrella. Tietoteeman henkilöstö on toimittanut Maskun Kalustetalolle IT-ratkaisuja jo ennen yrityksen nimen muuttumista Tietoteema Oy:ksi.

– Olemme rakentaneet Maskun Kalustetalon toimipisteiden välisen VPN-verkon kokonaisuudessaan avoimeen lähdekoodin perustuvilla ohjelmisto- ja sulautetuilla ratkaisuilla, kertoo Tietoteema Oy:n projektipäällikkö Antti Kari.

Karin mukaan Tietoteema käyttää avoimen lähdekoodin ohjelmistoja niiden laatuun ja lisenssiehtoihin liittyvistä syistä. Tietoteeman pääsuunnittelija Petri Lammi on tekninen Open Source-mies henkeen ja vereen. Hän kykenee erottamaan jyvät akanoista ohjelmistokentällä. Jos jokin ei toimi, avoimien ohjelmistojen lisenssit mahdollistavat sen, että ohjelmistoa korjataan tai muokataan itse.

– Pääasiallinen toimintamallimme on tarjota asiakkaillemme tietotekniikan ratkaisuja sovellusvuokrauksena. Avoimet ohjelmistot mahdollistavat joustavat muutokset toiminnan volyymin muuttuessa ilman hankalia lisenssijärjestelyjä. Pyrimme pitämään kuvion sekä omalta että asiakkaidemme kannalta yksinkertaisena pitäytymällä avoimissa ohjelmissa aina kuin se vain on mahdollista, Kari kertoo.

Kari on selkeästi mielissään siitä, että Maskun Kalustetalossa ollaan tyytyväisiä Tietoteeman OpenGroupware-toimitukseen.

– Tyytyväinen asiakas on aina hyvä asia. Tämä vahvistaa yhteistyön mahdollisuuksia jatkossakin. Näiden kokemusten pohjalta meillä on tulevaisuudessakin mahdollisuus tarjota Open Source-pohjaisia ratkaisuja asiakkaillemme, kun referenssejäkin alkaa pikkuhiljaa löytyä, Kari toteaa.

Teksti & kuvat: Elias Aarnio

———-

http://www.opengroupware.org/ – OpenGroupware-ohjelmiston sivut
http://www.masku.com/ Maskun Kalustetalo Oy:n sivut
Tietoteema

Scroll to Top