Vuosi 2015 on ollut vilkas niin yleisesti kuin COSS:nkin osalta. Ennen vuoden vaihdetta onkin hyvä hetki muistella, mitä COSS:ssa saatiin aikaan.
JIT 2015 -ehdot päivittyivät viimeinkin
Julkisen hallinnon yleiset sopimusehdot tieto- ja viestintäteknologian ja palvelujen hankinnassa on nyt päivitetty. Sopimusehtojen virallinen nimi on JHS 166, Julkisen hallinnon IT-hankintojen yleiset sopimusehdot (JIT 2015).
Uusi suositus oli pitkän väännön tulosta ja nimikin ehti vaihtua matkan varrella JIT 2014:stä JIT 2015. Suositus asettui monen käänteen jälkeen selkeästi tukemaan avoimen lähdekoodin käyttöä ja avoimuuden periaatteita osana hyvää toimintatapaa. Suuri kunnia avoimen maailman läpimurrosta kuuluu COSS:lle ja erityisesti hallituksen puheenjohtajallemme Martin von Willebrandille, joka oli mukana rakentamassa uutta standardia.
Mindtrek Openmind 2015 oli menestys
Mindtrek Openmind 2015 -konferenssi järjestettiin ensimmäistä kertaa COSS:n toimesta ja sen teemana oli avoimuus – avoin lähdekoodi, avoin data ja avoimet sisällöt. Kaiken kaikkiaan paikalle saapui 500 aiheesta kiinnostunutta kävijää oppimaan, jakamaan kokemuksiaan ja verkostoitumaan.
Konferenssissa oli esillä myös COSS:n avoin kunta -konsepti ja Avoin kaupunki -osio vetikin salin täyteen. Ohjelmassa nähtiin esimerkiksi kansanedustaja Jyrki J Kasvi sekä kuultiin mielenkiintoinen paneelikeskustelu. Tästä voit katsoa lisää materiaalia COSS:n sivustolta sekä Mindtrekin esitysmateriaaleista.
Lisäksi Helsingin kaupunki palkittiin konferenssissa Open World Hero -avoimen maailman sankarin kiertopalkinnolla tunnustuksena kaupungin työstä avoimuuden edistäjänä.
Kuva: Open World Hero 2015, Helsingin kaupunki ja Markku Raitio (oikealla)
Ekosysteemien rakentaminen ja EduCloud
COSS on ollut myös mukana kansallisen pilvipalvelun, EduCloudin pystyttämisessä ja nyt EduCloudin ympärille on muodostunut oma yhteisö. Alkukeväällä 2015 EduCloudille perustettiin vahva kaupallisten toimijoiden ja julkisen sektorin allianssi tarjoamaan oppimissisältöjä kouluille pilvipalveluna. COSS:n rooli on ollut toimia johtoryhmässä avoimuuskoordinaattorina ja vastata siitä, että avoimuuden periaatteet toteutuvat.
Yksi esimerkki COSS:n alla toimivasta itsenäisestä työryhmästä on myös Koodikerho, joka käynnistyi vauhdilla vuonna 2015. Nyt kerhoja onkin jo yhteensä melkein 30 ja tarve sen kuin kasvaa.
Datasta oivalluksia ja bisnestä
COSS on syksyn aikana valmistellut avoimesta datasta ja palvelumuotoiluteemasta 6Aika -hanketta, joka käynnistyy syksyllä 2016, jos menestymme rahoitushaussa. Osana hankehakua kysyttiin COSS:n jäseniltä kiinnostusta valmennuskurssiin, jossa yritys voi päivittää kilpailuetunsa analytiikan ja palvelumuotoilun keinoin. Vastausten perusteella ollaan järjestämässä kolmea valmennuskurssia vuosille 2016 ja 2017.
Edellä mainittujen lisäksi COSS on vuoden aikana vakiinnuttanut tekijäporukkaansa ja yhteisöään. Toimitila on vaihtunut suurempaan toimistoon ja yhdistyksen visuaalinen ilme sekä kotisivut ollaan päivitetty nykyaikaisemmaksi. Olemme olleet myös mukana erilaisissa tapahtumissa osana järjestäjätiimiä ja tarjonneet jäsenillemme mahdollisuuden osallistua. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi toukokuussa järjestetty Teollinen internet ja avoin lähdekoodi -seminaari sekä kesäkuussa järjestetty Nordic Open Data Week. Viimeisimpänä tapahtumana, jossa COSS:n edustaja Martin von Willebrand oli puhumassa, oli JulkICTLabin seminaari 20.11.
Vuonna 2016 uudistutaan entisestään
COSS:n strategia oli yksi keskeisiä kehityskohteita vuonna 2015 ja tätä varten perustettiin oma työryhmä pohtimaan, miten COSS:n tulisi fokusoida toimintaansa. Strategia saatiin laadittua yhteistyössä jäsenistön kanssa vuoden loppuun mennessä – vuonna 2016 alkaakin sen jalkauttaminen. Kolme fokusaluetta tulevat olemaan vaikuttaminen, ekosysteemien rakentaminen ja jäsenten liiketoiminnan tukeminen. Myös uusia jäsenetuja on luvassa, joten kannattaa pysyä kuulolla!
COSS:n missiona on luoda asiakkaiden eli jäsenten menestystarinoita avoimia ratkaisuja hyödyntäen
COSS haluaakin vielä kiittää kaikkia jäseniään ja yhteistyökumppaneitaan sekä toivottaa oikein hyvää ja aktiivista uutta vuotta 2016!
Teksti:
Moona Puha & Jyrki Koskinen