Ohjelmistoalalla on ollut perinteisesti kahdenlaisia markkinapaikkoja. Ensinnäkin niitä, joissa myydään ohjelmistokehittäjien ja muiden it-asiantuntijoiden työpanosta. Toisekseen niitä, joissa myydään ohjelmistoja ja sovelluksia.
Ensimmäisestä esimerkkinä käyvät lukuisat freelancereiden työpanosta välittävät palvelut, kuten Freelancer.com tai People per hour. Jälkimmäisestä esimerkiksi Google Play ja Applen Appstore, sekä edesmenneet Elisan Pilvi ja DNA:n Serkku.
Jos markkinapaikkoja ajatellaan suomalaisen yrityksen tai julkisen organisaation digitalisaation tai ohjelmistohankinnan kannalta, tarjolla olleet palvelut ovat vähintäänkin haastavia.
Lähtökohtainen haaste on se, että koska markkinapaikat vievät osan toimittajan myynnistä, tyypillisesti 10-30% prosenttia, moni ohjelmisto-osaaja ja -tarjoaja jättäytyy pois markkinapaikoilta. Miksi he antaisivat merkittävän osan myynnistään ulkopuoliselle toimijalle?
Hankkijan kulmasta taas tarpeena olisi mahdollisimman kattavan markkinakuvan saanti, että liiketoimintatarpeeseen löytyisi paras mahdollinen ratkaisu. Vajaat markkinapaikat eivät tähän ensinnä mainitusta syystä koskaan pysty.
Tarjoajien kattavuuden lisäksi markkinapaikkojen ongelmana on myös tarjonnan tyyppien rajoitteisuus. Harva digitalisaatiohanke sisältää pelkän ohjelmistolisenssin hankinnan tai ohjelmistokehitysosaajan palkkaamisen.
Sen sijaan hankkeissa voi olla mukana hyvin monenlaisia lisäarvonvälittäjiä, kuten it-infratarjoaja, erilaista konsultointia, omaa osaamista, rekrytointeja, sekä ohjelmistokehityksen hankintaa.
Hankkijan kulmasta vaihtoehtoisia etenemispolkuja on monia ja päätökset ovat liiketoiminnan tulevaisuuden kannalta kriittisiä. Siksi digitalisaatiohankkeen alkaessa tarvitaan mahdollisimman laadukasta ja vertailtavaa tietoa hankintojen tueksi. Ei nappia, josta voi ostaa ohjelmiston.
Ite wiki koosti koko Suomen it- ja ohjelmistomarkkinan yhteen avoimeen markkinapaikkaan
Edellä kuvattu it-hankkijan tiedonjano oli lähtökohtana, kun lähdimme kehittämään it- ja ohjelmistoalan markkinapaikkaa, Ite wikiä.
Loimme mallin, jolla ohjelmistoalan yritykset voivat jäsentää hankintojen kannalta keskeiset tietolajit avoimelle alustallemme. Näin digitalisaatiohankkeen äärellä oleva it-hankkija voi löytää tarpeeseensa sopivat ohjelmistot, konsultit, kehittäjät ja laitetarjoajat, sekä tutustua näiden tarjontoihin, referensseihin ja suosituksiin.
Ite wiki on kasvanut viidessä vuodessa yli 1700 yrityksen markkinapaikaksi, jolta katsotaan vuodessa yli 500.000 hakutulosta, referenssiä, tarjontaa ja bloggausta. Alustan kautta käynnistyy jatkuvasti rahalliselta arvoltaan merkittäviä hankkeita ja sitä hyödynnetään pitkin hankintaprosessia.
Alkuvaiheessa kriittinen kysymys kuului, miten tavoitamme oikeat käyttäjät, eli b2b-digitalisastiohankkeen äärellä olevat tahot. Nyt voimme vastata, että Googlen avulla: Ite wikiin laskeutuu jo 125.000 istuntoa Googlesta vuosittain. Toiseksi merkittävin liikenteen lähteemme on suora liikenne. Mitä paremmin alusta toteuttaa funktiotaan, sitä useammin sen pariin palataan kirjanmerkeistä tai suoraan urlin avulla.
Ite wiki kerää alle 1,5 vuodessa yli 300.000 käyttäjää ja tuo lähes 800.000 sivukatselua it- ja ohjelmistoyritysten sisällöille ja markkinaa esitteleville hakutuloksille.
Olennainen tekijä Ite wikin leviämisessä on ollut alustan avoimuus: wiki kasvaa päivittäin sisällöiltään tarjoten yhä kattavamman markkinakuvan ja tietolajit it-hankkijoille.
Avoimella alustalla kykenemme välittämään tiedon kaikista eri tarjonnan tyypeistä ja sitä kautta palvelemaan hankinnan äärellä olevaa parhaalla mahdollisella tavalla.
Ennen Ite wikiä suomalainen it-päättäjä (joka muuten toimii nykyään mitä erilaisimmilla nimikkeillä) tiesi yleensä kourallisen it-yrityksiä, ehkä Fujitsun ja Tiedon. Ite wikin myötä ymmärrys koko Suomen digitalisaatiomarkkinasta on kehittynyt.
Myös avoimien tietojärjestelmien yhdistyksen COSSin jäsenet löytyvät Ite wikistä.
Tervetuloa löytämään sopivimmat kumppanit it- ja ohjelmistotarpeeseesi!
Teksti: Johannes Puro