Nykyisin on yhä yleisempää, että myös suuremmat yritykset päivittävät kalliimmat ja joskus jopa kömpelöt ohjelmistoratkaisunsa jouheviin ja edullisiin avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin. Joten miksi siis läheskään kaikki pienyritykset eivät seuraa perässä? Syitä näiden raskaiden vaihtoehtojen valitsemiseen on kuitenkin nykyisin melko vähän.
Usein kuulee sanottavan, että nämä kalliimmat ohjelmistoratkaisut ovat turvallisempi ja helpompi valinta, joka on kuitenkin monessa tapauksessa melko kaukana totuudesta. On totta, että suljetun lähdekoodin ohjelmistoon tulee mukana tuki, koska itsehän et käytännössä edes pystyisi tekemään suurempia muutoksia. Kuitenkin on hyvä aina muistaa, että maksat tästä tuesta aina jossakin muodossa ja hintaa et voi kilpailuttaa vaikka myöhemmin ehkä haluaisit. Kun taas avoimen lähdekoodin suosija voi kilpailuttaa tukipalvelun ja palvelun kehittäjän koska tahansa, tai palkata freelancekonsultin vain siksi aikaa, että ongelma on ratkaistu. Lisäksi yrittäjille tämä tietysti tarjoaa mahdollisuuden itse opiskella ja tehdä haluamiaan muutoksia melko pienellä vaivalla.
Tuntuisi siis melko uskomattomalta, että etenkään tuoreilla yrittäjillä olisi varaa pedata toimintansa kalliiden alustojen varaan, kun pakollisia kuluja olisi mahdollista karsia huomattavasti avoimen lähdekoodin ratkaisuilla.
Valitse halvempi, ketterämpi ja parempi
Halvempi voi olla parempi, jos vain tiedät suunnilleen mitä olet tekemässä. Yksi hyvä esimerkki tästä on CMS-järjestelmän valinta. Edelleen erittäin suuri joukko yrittäjiä päätyy kalliiseen ’avaimet käteen’ pakettiin, vaikka tarjolla olisi WordPress ja muita vastaavia vaihtoehtoja, jotka ovat myös monessa suhteessa järkevämpi valinta.
Oikeastaan ainoa syy lukitun lähdekoodin valitsemiseen on kuitenkin se, että voit luottaa kaiken toimivan juuri kuten pitää? Tai ehkä paremmin sanottuna, sinun täytyy luottaa, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Kun haluat tehdä isompia muutoksia, niin joudut vain toivomaan, että palveluntarjoaja pitää sinua tarpeeksi merkittävänä asiakkaana ja on valmis ratkaisemaan kohtaamasi haasteet.
Esimerkiksi verkkosivujen hakukoneoptimoinnin kannalta, maksulliset järjestelmät ja niiden mukana tulevat valmiit pohjat eivät ole välttämättä optimaaliset, joka joidenkin yritysten kohdalla voi muodostua ongelmaksi asti.
Monet myös valitsevat lukitun lähdekoodin ohjelmistot tietoturvasyistä. Esimerkiksi WordPressin kohdalla usein toki nähdään otsikoita uusista haavoittuvaisuuksista, jotka kuitenkin johtuvat pääasiassa huolimattomuudesta tai kolmannen osapuolen tekemistä lisäosista. Näiden lisäosien tai suurempien muutosten tekemiseen voit kuitenkin halutessasi palkata kivenkovan ammattilaisen tai sitten tyytyä halvempaan ratkaisuun. Joka tapauksessa, valinta on sinun.
WordPressin haittapuoliin luonnollisesti toki kuuluu se, että mikään ei tapahdu itsestään. Vaan saat juuri sen verran, kun olet valmiina maksamaan tai panostamaan resursseja kyseiseen projektiin. Tosin tukenasi on todella laaja yhteisö, josta saa apua tarvittaessa ’tee se itse’ -ratkaisuihin. Tosin jälleen kerran ainut todellinen ero maksullisiin vaihtoehtoihin on se, että sinulla on vapaus valita. WordPressin kanssa et myöskään joudu turvautumaan muutamaan erilaiseen valmiiksi hinnoiteltuun pakettiin, jotka ovat usein suunniteltu siten, että joudut valitsemaan ajan myötä kalleimman, jos liiketoimintasi lähtee pyörimään.
Avoin lähdekoodi ei tarkoita automaattisesti huonoa tietoturvaa
Olipa sitten kyseessä kallis paketti tai itse tehty avoimen lähdekoodin sivusto, niin tietoturvaan vaikuttavat eri tekijät, eikä mikään alusta ole automaattisesti hyvä tai huono. Muun muassa WordPressin etuihin kuuluu se, että suuri joukko osaajia tutkii haavoittuvaisuuksia jatkuvasti, jonka ansiosta ne usein myös paikataan ajoissa. Toisaalta myös sen laaja suosio on johtanut esimerkiksi automatisoituihin hyökkäyksiin, joihin kannattaa varautua asianmukaisesti. Muun muassa WordPressin tietoturvaan voit vaikuttaa huomattavasti tarkastamalla SSH-palvelimen asetukset kohdilleen, huolehtimalla päivityksistä, rajoittamalla liikenteen tiettyihin portteihin (apache ja SSH) ja määrittämällä käyttöoikeudet järkevästi. Lisäksi varmuuskopiointi on hyvä tehdä palvelimen ulkopuolelle, josta saat kätevästi palautettu kaiken, jos isompia ongelmia tulee vastaan.
Luonnollisesti näiden muutosten tekeminen ei ole itsestäänselvyys, jonka takia voit aina tarvittaessa palkata myös osaamista tilapäisesti esimerkiksi aikaisemmin mainituista freelancereistä tai alan yrityksestä, joka voi tehdä halutut tarkistukset tai muutokset.
Älä toista isojen pelureiden virheitä
Olipa kyse sitten CMS-, CRM-, ERP-, tai lähes minkä tahansa muun järjestelmän valinnasta, niin yhä useammin myös suuremmat yritykset (ja suomalaiset koulut, virastot…) käyttävät merkittäviä summia ja isoja määriä resursseja, jotta pystyvät korvaamaan kömpelöt ja jopa aikansa eläneet ohjelmistonsa tulevaisuudessa uusilla avoimeen lähdekoodiin perustuvilla ratkaisuilla. Toki isoilla yrityksillä tämän kaltaiset uudistukset eivät ole täysin simppeleitä ja ymmärrettävästi muutos tapahtuu hitaasti. Jos toimintasi on vasta alussa tai olet aloittamassa yritystä, niin kannattaa siis harkita vaihtoa moderneihin toimintatapoihin vielä, kun se on melko helppoa. Nämä ratkaisut ovat todellinen vaihtoehto nykyisin kaikille, eikä syitä niiden karttamiseen juurikaan löydy.
Kirjoittaja on digimarkkinoija, joka on kiinnostunut verkkobisnekseen ja näkyvyyteen liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista. Hän on myös yksi digitaalisia markkinointipalveluja tarjoavan SEOSEON LTD:n perustajista.