COSS.fi

Uusia mahdollisuuksia apuvälineiden kehittämisessä

Lukuesteiset hyötyvät avoimen lähdekoodin kehittämisestä

Hyvän lukuelämyksen luominen lukuesteiselle on haastavaa. Kyse on yhteiskunnan tasa-arvosta. Painettuja ja sähköisiä julkaisuja voidaan muuntaa äänijulkaisuiksi eri tavoin, jolloin ne ovat helposti saatavilla. Lukijan tulisi esimerkiksi voida helposti käsitellä äänimuotoista päivän lehteä ja lehti tulisi jakaa hänelle tuoreena. Monet näkörajoitteisten yhdistykset käyttävät tähän tarkoitukseen kansainvälistä Daisy-julkaisustandardia.

Kolibre ry on kevään 2013 aikana julkaissut äänijulkaisusoittimen ohjelmakomponentteja. Komponentit tukevat Daisy- ja myös Daisy Online-standardia, jonka avulla äänijulkaisuja siirretään internetin kautta. Ohjelmat on kehitetty Raha-automaattiyhdistys RAY:n tuella ja ne ovat saatavilla osoitteesta github.com/kolibre.

Ohjelmat lisensoidaan avoimena lähdekoodina, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa voi kopioida, tehdä parannuksia ja käyttää lähdekoodia erilaisiin tarkoituksiin. Lähdekoodin lisäksi saatavilla on dokumentaatio, joten kenellä tahansa on mahdollisuus tehdä helposti oma Daisy-standardia käyttävä äänijulkaisusoitin.

Esitelläkseen lähdekoodin mahdollisuuksia julkaisee Kolibre loppuvuodesta 2013 ohjeet ja lähdekoodin Raspberry Pi -laitteistolla tehtyyn soittimeen, minkä avulla kenellä tahansa on mahdollisuus luoda uusi soitin alle 100 euron kustannuksella. Avoimen lähdekoodin avulla on mahdollista rakentaa uusia soittimia merkittävästi pienemmällä kustannuksella kuin aikaisemmin.

 

Lisätietoja:

Martin von Willebrand, Kolibre ry:n puheenjohtaja, puh. 040-7701818

Daniel Ainasoja, toiminnanjohtaja, puh. 050-5274174

————-

Kolibre ry:n aatteellinen aloite on luoda yhteisö, joka kehittää apuvälineitä lukuesteisille henkilöille. Alullepanijoina ovat Pohjois-Pohjanmaan ruotsinkieliset näkövammaiset ry, Suomen ruotsinkielisten näkövammaisten liitto ja Pratsam Oy tavoitteenaan julkaista kehitystyön tulokset avoimena lähdekoodina. Visiona on että kaikilla olisi pääsy luonnollisella äänellä tehtyihin äänijulkaisuihin missä tahansa, käyttäen henkilökohtaisesti mukautettu vastaanotinta – olipa kyseessä sitten älypuhelin, tietokone, lukulaite tai soitin lukuvaikeuksista kärsiville.

Näkövammaisten Keskusliitto(NKL) ry, Celia-kirjasto näkövammaisille ja Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry kuuluvat Kolibre ry:n yhteistyöverkostoon.

 

Scroll to Top