Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi eilen uuden tietotekniikkaohjelman, jossa muun muassa linjataan avoimen koodin käyttö: ”Kaupungin toimeksiannosta kehitettävä uusi ohjelmistokoodi julkaistaan avoimen lähdekoodin lisenssillä, ellei ole perusteltua syytä muuhun.”
Valmisteluun osallistunut Otso Kivekäs kommentoi päätöstä blogissaan: ”Ei enää toimittajaloukkoa, vaan sen sijaan järjestelmien laatu parantunee ja hinta laskee pikkuhiljaa. Kyse ei ole ideologisesta periaatteesta, vaan käytännöllisestä tietojärjestelmien hallinnasta. Päätös olikin yksimielinen sekä kaupunginhallituksessa että sen IT-jaostossa.”
”Helsinki on nyt ottanut merkittävän askeleen kohti toimivampia tietojärjestelmiä. Seuraavaksi sama periaate pitää ottaa käyttöön koko maassa. Intia ehti jo meitä ennen, samaten Britannia ja USA.”
COSS ry:n puheenjohtaja Martin von Willebrand analysoi: ”Helsinki on tehnyt ostajan näkökulmasta strategisesti viisaan valinnan: ostaja voi myös ohjata markkinoita itselleen mieluisaan suuntaan. Kaupunki hyötyy muun muassa lukottomuudesta ja kun ratkaisun käyttö laajenee muuallekin. Avoimuus ei myöskään estä toimittajan liiketoimintaa, päinvastoin se auttaa löytämään uutta liiketoimintaa. Jos toimittaa Helsingille hyvän ratkaisun, ja julkaisee sen avoimesti hyviä käytäntöjä noudattaen, on kyseessä erinomainen referenssi uusia projekteja ajatellen. Jos sama ratkaisu toimitetaan usealle kaupungille, on toimittaja synnyttämässä ja määrittämässä de facto standardia. Tulomallissa projektitulojen ja ylläpidon roolit korostuvat.”
.