Standardit

architect-254579_1920
Tällä sivulla kerrotaan avoimista standardeista, jotka ovat kaikkien käytettävissä ilman rajoituksia kuten lisenssimaksuja. Katso lisätietoja avoimista standardeista ja niiden parissa tehtävästä työstä englanniksi Free Software Foundation Europen Open Standards -sivulta.

Avoin standardi

Avoimet standardit mahdollistavat ohjelmistojen ja tietojärjestelmien yhteentoimivuuden. Kun ohjelmisto perustuu avoimiin standardeihin se on yhteentoimiva minkä tahansa toisen ohjelmiston kanssa, joka käyttää samoja standardeja – ja kuka tahansa voi toteuttaa sellaisen ohjelmiston.

Yhteentoimivuus vähentää toimittajariippuvuutta ja asiakkaan on mahdollista vaihtaa sekä ohjelmistoa että toimittajaa ilman, että tietoja tai merkittäviä toiminnallisuuksia menetetään.

European Interoperability Framework (EIF) -dokumentin mukaan standardin tulee täyttää seuraavat ehdot ollakseen aidosti avoin standardi:

  • Avointa standardia ylläpitää voittoa tavoittelematon organisaatio ja sitä kehitetään kaikille sidosryhmille avoimella ja tasapuolisella menettelyllä.
  • Avoin standardi on julkaistu ja sen määrittelydokumentti on tarjolla ilmaiseksi tai nimellistä maksua vastaan (myös kopiointi, jakelu ja käyttö).
  • Avointa standardia ja sen osia voidaan käyttää pysyvästi ilman teollisoikeudellisia korvauksia.
  • Avoimen standardin uudelleenkäyttöä ei ole rajoitettu.

Linkkejä

http://selfproject.eu/OSD
http://fsfe.org/projects/os/def.fi.html

Suositeltuja avoimia tiedostomuotoja


Teksti: COSS ry ja Timo Jyrinki/Vapaasuomi.fi, jonka teksti CC-BY-SA + GFDL.

Tilaa uutiskirjeemme

Olen tutustunut rekisteriselosteeseen ja hyväksyn ehdot.*

Seuraa meitä