COSS.fi

COSS.fi

6Aika-strategialla kohti avoimia ja älykkäitä palveluja

6Aika-kaupunkistrategian hankkeita toteutetaan sekä Euroopan aluekehitysrahaston että Euroopan sosiaalirahaston rahoituksella. Kuutoskaupunkien avoin data -kärkihankkeessa Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu avaavat tietovarantojaan mahdollisimman laajasti avoimeksi dataksi koko kaupunkiyhteisön hyödynnettäväksi. Strategian painopisteinä ovat avoin data, avoin osallisuus ja asiakkuus sekä avoimet innovaatioalustat.

Strategian avoin data -painopisteen avulla kuutoskaupungit jakavat kaupunkikehityksen parhaita käytäntöjä ja luovat uudenlaisen avointa dataa hyödyntävän toimintaympäristön. Tavoitteena on kehittää yhteisiä toimintamalleja, julkaisualustoja ja rajapintoja.
Avoin data tukee sähköisten palvelujen kehittämistä yli toimialarajojen asiointi- ja terveyspalveluista energiaan, liikenteeseen, logistiikkaan ja resurssien hallintaan. Useat suomalaiset yritykset ovat hyödyntäneet sovelluksissa ja palveluissa julkisia tietovarantoja, kuten kaupunkien avointa paikkatietoa, reittitietoja ja tapahtumatietoja. Kuutoskaupunkien datan avaaminen luo Suomen oloissa ainutlaatuisen mahdollisuuden tiedon jalostamiseen ja sovelluskehitykseen liittyvälle liiketoiminnalle.

Avoimen datan markkinoiden arvioidaan tuottavan kansantaloudelle vuosittain pelkästään Euroopassa potentiaalisen 40 miljardin euron suoran hyödyn. Välilliset hyödyt voivat olla jopa 100 miljardia euroa. Tulevaisuudessa datan hyödyntämiseen, keräämiseen ja analysointiin liittyvien palveluiden tarpeen arvioidaan kasvavan entisestään.

Haku 6Aika-strategian avoin data -hankkeen yrityspaneeliin on nyt käynnissä. Paneeliin haetaan suomalaisia yrityksiä ja verkostoja keräämään tietoa ja toiveita tiedon hyödyntämiseen. Tavoitteena on tehdä uuden, tietopohjaisen liiketoiminnan rakentamisesta Suomessa entistäkin helpompaa ja sujuvampaa.

Lue lisää:
6Aika
Forum Virium

Scroll to Top