COSS.fi

COSS.fi

Case: Avoin lähdekoodi vähentää vianmäärityksen tarvetta

Colegio Agustinos de Leónin koulun tapaus Espanjassa osoittaa, että avoimen lähdekoodin käyttäminen kouluissa vähentää koneiden vianmääritykseen käytettyä aikaa huomattavasti.

Vuonna 2013 koulu vaihtoi luokkahuoneiden ja toimistojen tietokoneiden käyttöjärjestelmät Ubuntuun. Opettajilla ja henkilökunnalla tekniset ongelmat vähenivät 63 prosentilla ja koulun tietokoneluokassa 90 prosentilla, kertoo Fernando Lanero, joka toimii koulussa tietotekniikan opettajana ja johtaa koulun IT-osastoa.

Koululla on yhteensä 120 tietokonetta opettajien, oppilaiden ja henkilökunnan käytössä.

Lanero kertoo Muy Linux:n haastattelussa, että monet tekniset ongelmat, kuten järjestelmän alhainen suorituskyky ja virukset katosivat välittömästi Ubuntuun vaihtamisen jälkeen. Koulu on säästänyt vaihdolla myös selvää rahaa, Lanero kertoo. Koulu on vuosina 2014-2015 säästänyt noin 35 000€. Säästöt muodostuvat pääasiassa suljettujen käyttöjärjestelmien lisenssimaksuista, toimistosovelluksista ja virustorjuntaohjelmista.

Laneron mukaan siirtyminen Ubuntuun oli henkilökunnalle vaikeampaa kuin oppilaille. Nuoret ovat luonnostaan uteliaita ja heidän keskuudessaan on Linux-myönteinen kulttuuri.

Liitutaulu

Suurinta hankaluutta IT-osastolle aiheutti sähköisten liitutaulujen käyttö. Koululla on käytössä 30 tällaista taulua ja niiden valmistaja ei tue Linuxin käyttöä. Lanero otti yhteyttä Espanjan Linux-yhteisöön ja heidän yhteistyön tuloksena Ubuntu sisältää nykyään tuen sähköisten liitutaulujen käyttämiselle.

Lanero kertoo, että myös koulut Valanciassa ja Alicantessa ovat alkaneet seuraamaan heidän esimerkkiään ja toteuttaneet pilotteja sekä aloittaneet asteittaisen siirtymisen avoimen lähdekoodin järjestelmiin. Lanero on saanut yhteydenottoja ympäri maata ja häneltä on kyselty mm. suorituskyvystä ja pyydetty neuvontaa käyttöönoton toteuttamisesta.

Lue lisää:
JoinUp

Scroll to Top