COSS.fi

COSS.fi

Seminaari: Teollinen internet ja open source

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry järjesti yhteistyössä FIMAn kanssa aamuseminaarin teollisesta internetistä ja avoimesta lähdekoodista. Tilaisuuteen kerääntyi salin täydeltä kiinnostuneita FIMAn ja COSS:n jäseniä sekä muutama kutsuttu alan asiantuntija. Yhteensä tilaisuudessa oli noin 30 jäsenyritysten ja organisaatioiden edustajaa.

Tilaisuuden tarkoituksena oli lisätä tietoutta aiheesta, herättää keskustelua, innovoida ja verkostoitua yli toimialarajojen. Asiantuntijaesitysten lisäksi keskusteltiin siitä, mitä mahdollisuuksia avoimen lähdekoodin alustat voivat tarjota teollisen internetin kehittymiselle ja esiteltiin muutamia case-tapauksia.

Lisäksi tilaisuudessa keskusteltiin paljon erilaisista alustoista ja yhteisöistä avoimen lähdekoodin ympärillä. Asiantuntijapuheenvuoroissa esiteltiin muun muassa erilaisia teollisen internetin alustoja ja niiden valintakriteereitä, tiedon integrointia ja jalostamista avoimen lähdekoodin avulla sekä Engineering Intelligence – älyä koneeseen. Myös olemassa olevia hankkeita esiteltiin aiheeseen liittyen (Tekesin Teollinen internet -hanke, Ite wiki, MOPPI).

“Usein teollinen internet nähdään eri näkökulmasta toimialasta riippuen ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia syntyy sekä vertikaalisesti että horisontaalisesti” totesi COSS:n toiminnanjohtaja Timo Väliharju puheenvuorossaan.

Avoimen lähdekoodin liiketoimintatavasta Väliharju esitti vertauskuvan: “Avoimen lähdekoodin mallissa kaikilla on yhteisesti kehitetty mopo mutta se, kenellä on tarjota parhaat palvelut mopon ylläpitoon, huoltoon ja tukeen, voittaa. Tähän palveluliiketoiminnan suuntaan IT-ala on muutenkin parhaillaan menossa.”

Keskusteluissa nousi myös esille luottamuksen tärkeys – miten luodaan luottamus eri toimijoiden välille. Luottamuksen hallinnalla pyritään helpottamaan muun muassa eri toimijoiden välistä yhteistyötä, jotta pystyttäisiin luomaan yhtenäisiä ja kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja.

Scroll to Top