COSS.fi

COSS.fi

Linus Nyman: väitöskirja forkkaamisesta

Kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Linus Nyman tutkii tuoreessa väitöskirjassaan forkkaamista open source -ohjelmissa. Kirja käsittelee forkkaamisen merkitystä open source -ilmiöön ja ohjelmoijien suhtautumista forkkaamiseen.

Forkkaaminen on olemassa olevan koodin käyttämistä uuden ohjelman luomisen pohjana. Kaikki avoimen lähdekoodin lisenssit antavat oikeuden forkata.

Mutta miksi lähteä kehittämään uutta ohjelmaa vanhan parantamisen sijaan? Päällimmäinen syy forkkaamiseen on ohjelman viemistä uuteen suuntaan. Eli halutaan jokin ominaisuus tms. joka ei alkuperäisessä ole ja jota ei jostain syystä alkuperäiseen haluta tai oteta, Nyman toteaa. Forkkaaminen kilpailumielessä, jossa yritetään tarjota identtistä tuotetta on erittäin harvinaista.

Väitöskirjan löydösten perusteella oikeutta forkata pidetään open source:n kulmakivenä. Se on myös merkittävä syy siihen, että open source on kehittynyt siihen, mitä se nykyään on. Forkkaamisella on ollut valtava vaikutus sekä suljetun että avoimen koodin kehittämiselle. Yritykset voivat myös hyötyä suuresti oikeudesta forkata. Yksi keino on kehittää avoimen lähdekoodin ohjelman pohjalta ohjelmia yrityksen sisäiseen käyttöön. Näin säästetään rahaa, vaivaa ja aikaa.

Uskon, että forkkaaminen tulee tulevaisuudessa yhä yleisemmäksi, Nyman arvioi. Versionhallintaohjelmien, kuten esimerkiksi GitHubin myötä forkkaaminen on muuttunut teknisesti helpommaksi.

Nymanin väitöskirja on nähtävillä kokonaisuudessaan Hankenin sivuilla.

Scroll to Top