Julkaistu kirjoittajalta & luokassa Uutiset.
Avainsanat: , , ,

Ranskan neljänneksi suurin kaupunki Toulouse on säästänyt tähän mennessä miljoona euroa vaihtamalla kaikki työpisteensä käyttämään avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmisto LibreOfficea. Open Source Observatory and Repositoryn teettämässä tutkimuksessa kerrotaan, että avoimista ohjelmistoista ja avoimesta lähdekoodista on tullut vakiintunut osa kaupungin monipuolista digitaalista politiikkaa. Avoimen mallin kerrotaan edistävän taloudellista kehitystä sekä lisäävän alueen työllisyyttä.

LibreOfficeen siirtyminen on yksi keskeisimmistä projekteista kaupungin IT-strategiassa. Useat tuhannet kaupungin ja metropolialueen kymmenestä tuhannesta työntekijästä käyttävät sitä päivittäin. Muutos alkoi vuonna 2012 edellisenä vuonna tehdyn poliittisen päätöksen jälkeen. Siirtymässä kesti puolitoista vuotta ja nyt 90 prosenttia koneista pyörittää LibreOfficea. Siirtyminen on jo tuottanut kaupungille runsaasti säästöjä sillä lisensioidut ohjelmistopaketit maksoivat 1.8 kolmelta vuodelta kun taas siirtymiskustannukset maksoivat yhteensä 800 000 euroa. Kustannussäästöjä on siis saavutettu jo miljoona euroa ja enemmän on odotettavissa.LibreOffice_logo
Tutkimuksen mukaan avoimen lähdekoodin politiikkaa lähdettiin toteuttamaan 2008. Toulousen metropolialueen syntyminen johti kaupungin kahden IT-osaston sulautumiseen. Samanaikaisesti uusi tietohallintojohtaja otti aktiivisen lähestymistavan avoimen lähdekoodin hyödyntämisessä ja näin sen käyttö nousi korkeammalle tasolle. Tämä tosin toteutui asteittain, sillä poliittisella tasolla avoimen lähdekoodin asemasta kiisteltiin säännöllisesti. Nykyisin kaupungilla on myös käytössään useita nettisivuja, web-sovelluksia sekä intranet-portaaleja, jotka ovat kaikki avoimien ohjelmien tukemia.

Viime keskiviikkona LibreOfficesta julkaistiin myös uusi päivitys, joka toi mukanaan muun muassa paremman asiakirjojen yhteensopivuuden, intuitiivisen taulukkojen käsittelyn, 3D-mallit sekä kommenttien hallinnan. Vuoden 2011 syyskuussa ohjelmiston olivat ladanneet vain 10 miljoonaa käyttäjää, mutta nykyisin ohjelmistoja käyttävät jo noin 80 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. LibreOfficea hallinnoiva Document Foundation on luottavainen, että 200 miljoonaa käyttäjää saadaan täyteen vuosikymmenen loppuun mennessä. Säätiön puheenjohtaja Thorsten Behrensin mukaan LibreOffice–projekti osoittaa, että suuri avoimien ohjelmistojen yhteisö voi elää ja kukoistaa työasemien vapauttamisessa ilman ohjelmistomyyjän asiakasuhteita.

 

Lisää aiheesta:

Toulouse saves 1 million euro by migrating all its desktops to LibreOffice
LibreOffice makes its case as open source alternative to MS Office
Libreoffice 4.3: The best open-source office suite gets better